Ik moest gaan bedenken hoe ik glasnegatieven kan digitaliseren. Eén ding is duidelijk er moet licht achter om ze te scannen of  te reproduceren. Er bestaan dia en negatief scanners maar die gaan in veel gevallen tot maximaal 6×6 cm. Glasnegatieven zijn breekbaar en bestaan in twee formaten 9×12 en 13×18 cm. Het idee dat in mij opkwam was het gebruik van een lichtbak met mooi regelmatig licht, vervolgens het negatief erop leggen en met een fotocamera reproduceren.

Bij de Action

Dus op zoek gegaan naar zoiets op Google. Ik ontdekte dat er een nieuwe hobby rage ‘Diamond Painting’ is, waarbij het gebruik van een lightpad noodzakelijk is. Een beetje verder Googelen bracht mij op de website van de Action. Een A4 lightpad voor 12,95 voor allerlei teken doeleinden en dat diamant schilderen. Dus de Action bezocht en zowaar daar lag het apparaat in het schap, centjes neergelegd en naar huis gegaan om mijn idee tot uitvoering te brengen.

Een repro opstelling gemaakt door mijn camera op statief te zetten en de lichtbak er recht onder te plaatsen, wat camera instellingen uitgeprobeerd en ik had gelijk resultaat. De glasnegatieven heb ik met opzet met de emulsielaag naar boven op de lichtbak gelegd voor een optimale scherpte. Zou ik ze met de emulsie naar beneden leggen dan zit er nog een glasdikte tussen, hetgeen wellicht wat kwaliteitsverlies kan veroorzaken.

Het proces in Photoshop

Omdat ik het negatief met de emulsielaag naar boven heb gereproduceerd moet het beeld gespiegeld worden.

Glasnegatieven digitaliseren

Het negatieve beeld zet ik met de sneltoets combinatie Ctrl i om naar een positief beeld.

Glasnegatieven digitaliseren

De weergave verbeter ik met Niveaus.

Glasnegatieven digitaliseren

Daarboven plaats ik een zwart/wit laag.

Glasnegatieven digitaliseren

En als laatste een High Pass verscherping.

Glasnegatieven digitaliseren

En Voila!

Fotoreproductie

 

1 Comment

  1. Wilko Beek

    9 december 2020 at 14:46

    Erg leuk hoe je me meeneemt in je stappen

    Reply

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van ons laatste nieuws, laat je naam en email achter.