Ik ben groot liefhebber van foto’s waarop veel te zien is en waarin je een verhaal kunt ontdekken. Bij ieder detail gaat je fantasie op de loop en vraag je je af wat er voor, tijdens en na het maken van de foto gebeurde. Zo ook met onderstaande foto gemaakt in 1941 door Russell Lee in Chicago.

Street in Chicago

Een straat in een wijk van Chicago waar voornamelijk Afro-Amerikanen wonen. Russell Lee heeft er duidelijk voor gekozen om de nadruk op de scheefstaande woning te leggen met daaronder de nodige activiteit op straat. Het lijkt erop dat hij heeft staan fotograferen op het moment dat de kinderen net van school komen.

Een aantal dingen vallen mij op over de gekozen compositie. Het bovenste deel straalt rust uit maar onderin gebeurd er van alles. Daarnaast zie ik twee contrasten, het naar rechts hellende huis tegenover een lantaarnpaal die naar links helt en daardoor een evenwicht vormt. Het lijkt net alsof het linker pand het huis ‘vasthoudt’ en voorkomt dat deze omvalt. Het andere contrast is het prachtig onderhouden en stevige stenen pand aan de rechterkant tegenover de fragiele houten gebouwen.

Wat gebeurd er allemaal?

Links van de straat twee jongens die aan het stoeien zijn, één in aanvalshouding en de ander beschermd zichzelf met een jas. De oude vrouw heeft zich al een weg gebaand tussen de spelende kinderen door en moet deze laatste hindernis nog nemen. Ze houdt angstvallig haar tas vast, dicht tegen haar lichaam. Op de achtergrond een scheve deur die vast en zeker klemt bij het openen en dichtdoen. Geen naambordje maar de letters DD op de deur.

Twee jongens die aandacht hebben voor een derde jongen. Als je goed kijkt begrijp je waarom, de aandacht gaat uit naar zijn arm die in een mitella hangt. Wellicht gebroken na wat onbesuisd gedrag. Het meisje met haar schoolboek onder de arm merkt de fotograaf op en zet een beetje vreemd gezicht op met opgebolde wangen.

Dit jongetje vindt het heel interessant wat die meneer met die camera allemaal uitspookt. De meisjes die daarachter lopen hebben er totaal geen interesse in en slenteren rustig door.

De foto is zo duidelijk waardoor je de tekst op het bord kunt lezen. Het onderste deel van het scheve pand wordt als kerk gebruikt. The holy church of the living God. Met daaronder wat tijdsvermeldingen en dagen dat er activiteiten zijn. Daar hebben de stoeiende jongens geen interesse in en het enige blanke jongetje in dit gezelschap volgt met enige twijfel de anderen het steegje in.

Ver boven het rumoer op straat zitten twee dames voor de ramen verkoeling te zoeken. De linkse heeft door dat er een fotograaf aan de overkant van de straat het één en ander aan het fotograferen is. De andere dame zit wat scheef in haar stoel, waarschijnlijk om er niet uit te glijden gezien het niet zo waterpas liggende gebouw.

Gelimiteerde oplage

Van dit prachtige tafereel zijn 10 Fine Art prints op A3 en 10 op A4 beschikbaar. Een juweel voor aan de muur.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van ons laatste nieuws, laat je naam en email achter.