herald square

Wederom heb ik een prachtige foto hersteld van de fotograaf Berenice Abbott. Ze heeft een aantal foto’s van straten in New York gemaakt en die gefotografeerd van bovenaf uit het raam van één of ander hoog gebouw. Op dit soort foto’s valt zoveel te zien en te ontdekken dat ze een lust voor het oog zijn.

Ze heeft de foto genomen vanuit het gebouw 640 Broadway ook wel Empire State Bank Building genoemd. Naar beneden kijkend zag zij Herald Square met linksonder Broadway. De drukte van bewegende mensen en voertuigen zal indruk op haar hebben gemaakt terwijl ze deze foto maakte. Tijdens het herstellen van deze foto ontdekte ik allerlei details waarvan ik mij afvraag of Berenice deze ook heeft gezien. Of bekeek ze meer het totaal plaatje?

Links zien we de winkel Saks, ‘at 34th street’ staat eronder. Je kunt je afvragen waarom ze dat erbij hebben vermeld omdat op het straatnaambordje voor het gebouw dit toch ook wel duidelijk is. Saks was een luxe warenhuis opgericht door Andrew Saks. Hij begon als krantenverkoper en opende later met zijn broer een kledingwinkel wat uiteindelijk groeide tot een groot warenhuis. Een praktijk voorbeeld van ‘The American dream’. Als we even inzoomen op de mensen voor de winkel zien we een krantenjongen voor Saks staan. Zo is het cirkeltje weer rond.

Op de stoep voor Saks viel mij de vrouw met de witte hoed op. Het lijkt erop dat zij een appeltje heeft te schillen met de man tegenover haar. Ze staat nogal intimiderend met haar hand in de zijde met hem te praten. De man staat overdonderd en enigszins besmuikt waarschijnlijk zijn excuses te maken en frommelt wat aan zijn handen.

In een ander detail van de foto zie ik ook van alles gebeuren. Twee flamboyante mannen die gearmd over straat lopen. De agent die hun tegemoet komt kijkt nogal bedenkelijk. Ik denk dat openbaar homosexueel gedrag in Amerika, en in 1936 niet mocht of geaccepteerd was. De vrouw links van de agent ziet iets op straat liggen en buigt zich om dat nader te bekijken. En dan vallen mij de prachtig synchroon lopende dames achter de agent mij nog op. Beide één voet op de stoep en één voet op de straat.

Een bushalte was toen blijkbaar niet meer dan een paaltje dat achteloos op de rand van een stoep werd geplaats. De dame pakt de bus die van 34th street naar East River gaat. Als slogan heeft de New York City Omnibus Corporation ‘Go the motor coach way’, deze busmaatschappij bestond tussen 1926 en 1962. Naast de bus staat een voertuig met wat minder luxe, want als ik het goed zie heeft deze vrachtwagen geen luchtbanden. Het is een wonder dat hij stopte voor de overstekende mensen want door die smerige ramen zal de bestuurder weinig zicht hebben gehad.

Van een oversteek systeem is hier geen sprake. Een kluwen van mensen die elkaar tegemoet komt zonder duidelijk links of rechts aan te houden. Dus zal het een dans van ontwijken worden om toch de overkant te halen.

Schermafdruk 2021-05-21 15.22.19

Op de hoek van de straat een overvloed aan reclame uitingen, een mix van worsten, parfum en kousen. Een drankje voor 5 cent bij Tas-Tee is niet duur. Op de hoek Gotham Gold Stripe stockings, hetgeen mij doet denken aan Batman en Gotham city. Maar nee een zaak in nylon kousen en met een ‘gouden’ naad aan de achterkant. De naam van de zaak ‘Kayser’ staat een beetje verborgen tussen de reclame teksten. In advertenties gebruikte deze zaak de slogan ‘Be wiser buy Kayser’.

Schermafdruk 2021-05-21 15.38.04

Wat hoger op het gebouw een reclameplek dat werd verhuurd door de firma Artkraft-Strauss. Een bedrijf dat in 1897 is opgericht door Artisan Benjamin Strauss. Zij ontwierpen reclame uitingen voor grote billboards door heel New York, momenteel verzorgd het bedrijf alleen nog de reclame op Times Square. Op de foto een reclame voor het Palisades Amusement Park. Bijzonder was het zoutwater zwembad dat ook op de poster wordt vermeld. Het werd gevuld door water uit de zoute Hudson-rivier, 60 m lager vanuit de stad Edgewater, te pompen. Dit zwembad, met een oppervlakte van 120 bij 180 meter, werd aangeprezen als het grootste zoutwatergolfbad van het land. Achter de watervallen waren enorme pontons die op en neer gingen terwijl ze roteerden, waardoor een golf van één voet in het zwembad ontstond.

Zo zie je maar hoeveel er te ontdekken valt in deze foto en natuurlijk is deze prachtige foto ook als pigment afdruk verkrijgbaar in onze winkel.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van ons laatste nieuws, laat je naam en email achter.