Als je mijn blog volgt weet je dat ik met enige regelmaat een artikel schrijf over de door mij gerestaureerde glasnegatieven. Tussen die negatieven een reeks foto’s van besneeuwde bergen en de beklimmers. De fotograaf is zeer waarschijnlijk Wilhelmina Hendrika Noorman. Het jaartal 1923 is een gok maar ik zal er niet ver naast zitten.

Hoe anders ging men gekleed tijdens zo een tocht aan het begin van de 20ste eeuw. De niet al te dikke kleding doet vermoeden dat de temperatuur goed was, geen dikke jassen, wollen mutsen en wanten. Als je naar de Nederlandse heren kijkt hebben ze allemaal een colbert aan en om het af te maken een stropdas om, alsof het om een avondje uit ging. Het feit dat één van de heren al pijp rokend over de grillige paden gaat maakt het beeld helemaal surrealistisch. Daarentegen heeft men wel windsels om de onderbenen, stevige schoenen en een wandelstok voor de nodige steun. Medelijden kreeg ik bij het zien van de dame in het gezelschap met haar lange rok en een volgeladen rugzak op haar rug.

Waar was de wandeling?

Ik zag tijdens het digitaliseren van de glasnegatieven dat een paar doosjes afkomstig waren uit Duitsland. Maar dat bood geen leidraad richting de locatie van de wandeltocht. Een oproepje op Twitter mocht ook niet baten, alhoewel ik wel wat suggesties kreeg aangereikt. Het beste idee kwam van een collega die samen met mij op een tankstation werkt. Hij opperde om Google Lens te gebruiken. Maar daarvoor had ik wel een foto nodig met een duidelijk herkenningspunt. Er zat één foto bij waarop een soort van Gasthaus is te zien.

Deze foto bracht de oplossing en gaf als zoekresultaat aan dat dit de Rappensee hutte Stillachtal moet zijn. Inmiddels is deze ‘hut’ uit 1885 al een aantal keer verbouwd naar de wensen van deze tijd. De gidsen die de Nederlanders bij zich hadden waren van de Alpen vereniging uit Allgäu-Kempten. Heilbronnerweg was de route die ze naar alle waarschijnlijkheid hebben gewandeld omdat ik een aantal overeenkomsten zie in foto’s op Google.

De Heilbronner Weg is een hoogalpiene wandelweg in de Allgäuer Alpen.

Het is de verbindingsweg van de Rappenseehütte naar het Waltenberger-Haus of naar de Kemptner Hütte. De weg heeft een lengte van 3027 meter en is de oudste en bekendste rotsweg van de Noordelijke Kalkalpen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van ons laatste nieuws, laat je naam en email achter.