En een beetje van mij…

Ik heb de mogelijkheid om aan enkele digitale scans van negatieven te komen, gemaakt door de wereldberoemde fotograaf Ansel Adams. Deze mag ik als fine-art afdruk zonder restricties via deze website verkopen. Maar een negatief van Ansel is niet hetzelfde als een afdruk daarvan. Ansel was de bedenker van het zone systeem om een zo groot mogelijk dynamisch bereik in de foto te verkrijgen. Dat wil zeggen dat er vele toonwaarden in zijn foto’s zitten die tussen zwart en wit vallen. Voor de negatieven heb ik gelukkig referentie afdrukken die door de fotograaf zelf zijn gemaakt. Maar het is wel interessant of ik digitaal hetzelfde kan bereiken wat hij in de doka kon.

service-pnp-ppprs-00100-00162v
Scan van het negatief

Birds on wire

Birds on wire is de titel die Ansel zelf aan deze foto gaf. Niet geheel onlogisch want dat is ook wat we zien op deze foto die in 1943 is gemaakt in Manzanar California. Op het negatief is duidelijk minder drama te zien dan op de uiteindelijke afdruk. Mooi gestructureerde wolken op de achtergrond en een elektriciteitspaal die als het bekende Christelijke symbool in het landschap staat. Deze weergave van omgeving en onderwerp doet sterk denken aan hoe jezus aan het kruis vaak wordt afgebeeld. Ansel kiest in zijn afdruk om het gebouw op de voorgrond donker te maken waardoor de nadruk op de vogels en de draden komt te liggen.

service-pnp-ppprs-00200-00291v
Afdruk gemaakt door Ansel Adams

Dichter kun je niet bij de artiest komen

Werken aan een negatief van Ansel Adams ligt voor mij dicht bij het vasthouden van de heilige graal. Ik ben altijd groot fan van zijn werk geweest en bij toeval kwam ik dit public domain werk van hem tegen. Als je dan het spoor van dit beeld volgt dan is het toch bijzonder dat ik hieraan mag werken en jullie de mogelijkheid bied om een ‘Ansel’ in huis te krijgen.

  1. Ansel Adams maakt de foto in Manzanar
  2. Ansel ontwikkeld het negatief in zijn doka
  3. Digitalisering door Library of Congress
  4. Retouche en interpretatie Geri van den Boom
  5. Fine Art pigment druk Geri van den Boom.

Na de nodige retouche en bewerking in Photoshop denk ik dat ik de afdruk van Ansel aardig benader om deze vervolgens weer aan te kunnen bieden als Fine Art pigment druk.

Ansel Adams
Mijn interpretatie
Ansel Adams
Deze komt uiteraard bij mij te hangen

Met dank aan Ansel Adams

Ansel Adams
Portret van Ansel Adams, circa 1947. Foto van J. Malcolm Greany.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van ons laatste nieuws, laat je naam en email achter.