Wat is Giclée?

Een giclee (uitspraak: zjie-klee) is een in de Verenigde Staten ontwikkelde druktechniek met behulp van een inkjetprinter.

De techniek wordt vooral gebruikt om reproducties van kunstwerken te maken. De term giclee is afgeleid van het Franse werkwoord “gicler”, dat stralen of vernevelen betekent. In deze techniek wordt gebruikgemaakt van ononderbroken inktstralen die verschillende kleurlagen op het papier aanbrengen. Kunstenaar Jack Duganne gaf in 1991 de naam giclée aan dit nieuwe drukprocedé.

De hoogste kwaliteit kan worden verkregen door:

  • hoogwaardig papier
  • een hoge kwaliteit inkt, op basis van echte pigmenten
  • een piëzeo printkoptechnologie, waardoor de inkthoeveelheid nauwkeurig kan worden gedoseerd

Met deze gepigmenteerde inkten kan een kleurechtheid worden verkregen van 100 jaar of meer volgens de laatste onderzoeken.

Voor het vervaardigen van een giclee moet het werk allereerst gedigitaliseerd worden. Ook is het mogelijk deze techniek te gebruiken voor werk dat op een beeldscherm wordt ontworpen en waarvan enkel een digitaal origineel bestaat, de zogenaamde digitale kunst.

Onze papiersoorten

Bij Crisiscolors heb je de keuze uit twee fantastisch mooie papiersoorten.

Ilford Gold Fibre pearl
  • Het Ilford Gold Fibre Pearl, 290 grams papier met een bariet uitstraling en een zijdeachtig oppervlak. Dit papier geeft de foto een warme uitstraling en is zowel voor kleur en zwart/wit een hele goede keuze.
  • Het beroemde Hahnemühle papier dat door kunstenaars en musea van over de hele wereld wordt gebruikt. Wij hebben gekozen voor het 300 grams Fine Art Baryta Satin.

Print techniek

Ultrachrome inkt

We maken gebruik van de allernieuwste Epson printer en daaraan gekoppelde techniek. Deze printer werkt met Ultra Chrome pigment inkten.

Certificaat

Bij iedere foto ontvang je digitaal een certificaat van oorsprong. Alle foto’s die we aanbieden zijn gelimiteerd in oplage en krijgen een nummer. Zo ben je verzekerd van een uniek product.

certificaat